VALEA CORBULUI

Valea Corbului este o comunitate izolată de romi din județul Argeș care, după cum ei înșiși spun, „încă trăiesc în secolul trecut”. Sărăcia extremă, distanța fizică și mai ales cea socială față de restul populației, lipsa de oportunități, părăsirea timpurie a școlii, accesul dificil la resurse sunt principalele cauze ale uneia dintre situațiile cele mai precare întâlnite: la aproximativ 1500 de persoane, în tot satul sunt mai puțin de 10 adulți care au finalizat liceul și 5 cu un loc de muncă.

În anul 2015, împreună cu un grup de tineri din Valea Corbului, am făcut o listă a problemelor, dar și resurselor din sat. Datele acestea au fost prelucrate în echipa noastră și astfel a apărut proiectul Creștem Comunitatea în Valea Corbului, care a și câștigat competiția pentru finanțare “Idei din țara lui Andrei”, ediția 2015.

Ceea ce facem în proiect sunt, de fapt, soluțiile pe care ei înșiși le-au văzut la problemele din comunitate, scopul final fiind crearea unor condiții pentru o viață mai bună acum, dar mai ales pe viitor, pentru copiii lor. Important este ca oamenii din grupul de inițiativă să poată deveni un catalizator local, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, vor să știe în primul rând ce trebuie făcut și, în special, cum.

Credem că și cei în situații dificile, pot – cu un minim sprijin și multă încredere – să depașească obstacolele și să-și schimbe destinul. Iar acțiunile planificate în proiect pe durata unui an urmăresc transpunerea în practică a acestei viziuni.

DESCOPERĂ COMUNITATEA PRIN URMĂTOARELE ARTICOLE:

Răbdare pentru Andra

Andra a fost de curând la București și a văzut acolo dinozauri. Erau într-o sală de la Muzeul „Antipa” și nu erau vii, „era doar pielea de pe ei”. A văzut acolo și căprioare, le-a făcut poze și i le-a arătat lui tăică-su acasă. Au fost și la televiziune, unde i-a filmat. I-a povestit inclusiv cum a urcat și a coborât scări.


Marius își face temele de părinte

„N-aveam o măsuță unde să pot să-mi pun un caiet ca să-mi fac temele. Nu eram încurajat de părinți sub nicio formă, nu țin minte ca nici măcar o dată mama sau tata să-mi zică: «Marius, ți-ai făcut temele?»”.


Gândul lui Mimi: „Dacă aș fi fost la școală, ar mai fi fost așa?”

Mimi mai avea o lună până să nască atunci când s-a dus și s-a înscris la școală în Pitești. Putea participa acolo la programul „A doua șansă”, creat special pentru adulții care n-au apucat să termine un ciclu de studii.


Atelierul de citit povești și de îndreptat oameni

Doamna Vali e unul dintre oamenii din Valea Corbului care investește răbdare și bunătate în tentativa de a-i aduce pe oamenii de aici mai aproape de școală.


„Nu mi-aș imagina viața într-un alt sat”

Edera Racolțea scoate manualul de biologie de clasa a XI-a și se așază la masă, lângă sobă. Nu se pregătește pentru ora de a doua zi, ci pentru un termen ceva mai îndepărtat: ziua în care va da examen la Medicină în București.


IMPACTUL ÎN CIFRE:

  •  Am creat un centru comunitar de învățare, amenajat de către localnici într-o sală de clasă a școlii din Valea Corbului, care ne este partener în proiect
  • Au fost susținute aproape 50 de ateliere pentru copii, dublu față de cele planificate inițial: quilling, fotbal, handbal, matematică, limba română, pompieristică
  • A fost organizat un campionat de fotbal și unul de handbal, iar echipele (50 de copii) au primit seturi complete de echipament sportiv, încălțăminte și accesoriile necesare
  • 13 adolescenți din comunitate participă la atelierele de dezvoltare personală și consiliere vocațională. Ei sunt formați și susținuți continuu de un psiholog specializat în lucrul cu tinerii
  • 4 ateliere pentru creșterea capacității grupului local de inițiativă au fost realizate cu success și oamenii se simt mai încrezători în ceea ce pot face pentru comunitatea lor
  • 2 adulți cu vârste de peste 30 de ani s-au înscris din nou la școală, realizând că puterea exemplului este cel mai eficient instrument atunci când vrei să-i convingi pe tineri și pe copii șă nu abondoneze singura lor șansă: educația
  •  unul dintre membri grupului de inițiativă a devenit membru în Consiliul de Administrație al școlii. Unitatea are peste 50% elevi romi, iar până acum părinții lor nu aveau un reprezentant la luarea deciziilor ce îi vizează direct.
  • 30 de copii plus 10 tineri și adulți au fost în excursie la muzee din București și au vizitat pentru prima data un studiou de televiziune unde au primit cadouri și au apărut în direct, fiind subiect la emisiunile de știri Realitatea TV timp de o săptamană
  • La Valea Corbului lucrăm exclusiv cu voluntari: persoane din localitate, cadre didactice din școală, plus numeroși experți și prieteni ai Human Catalyst care vin din alte localități să contribuie, atrași de ideea proiectului. Și tu te poți implica, vezi aici cum.

 

IMPACTUL ASUPRA OAMENILOR

„Ceea ce se întâmplă acum cu copiii din Valea Corbului, prin atelierele acestea, pe noi nu poate decât să ne bucure. Să sperăm că generațiile actuale de copii care vin din urmă au șanse mult mai mari să termine o școală, lucru ce va schimba, zic eu, în bine comunitatea aceasta.” (Marius)

 „M-am căsătorit de tânără, am terminat doar 4 clase. Acum am 34 de ani și de când sunt implicată în acest proiect am înțeles cât de importantă este puterea exemplului, așa că m-am înscris din nou la școală. Fetița mea îmi spune «mami, suntem amândouă eleve și mergem la școală». Acum cred că avem și noi o șansă. ” (Mimi)

 „Aș vrea să marchez acest moment istoric pentru comunitatea noastră: este pentru prima dată când cadrele didactice din școală colaborează cu noi, lucrează alături de noi, de la egal la egal, pentru interesul comunității de romi din Valea Corbului.” (membru în grupul de inițiativă la atelierul cu autoritățile locale)

„Sunt mulțumit că-i văd pe domnii învățători aici, acum știm că nu mai suntem singuri.” (Nuțu)

„Suntem bucuroși că vă simțiți mult mai puternici, sprijiniți.” (cadru didactic și consilier local)

 

Articole realizate de Vlad Odobescu, fotografii de George Popescu.

Proiect sponsorizat de Fundația PACT, cu susținerea financiară a OMV Petrom în cadrul programului de finanțare “Idei din Țara lui Andrei”


COMMENTS ARE OFF THIS POST