Privim înapoi spre 2017

Anul 2017 a adus pentru Asociația noastră mult avânt și mulți prieteni noi. La început de 2018, facem o scurtă retrospectivă a realizărilor din ultimul an.

Primele luni ale lui 2017 au adus campania Situația nu este deloc roz, ca parte a eforturilor de advocacy la nivel național.

În cadrul campaniei, am încercat să informăm oamenii despre program și legea care prevede finanțarea Școală după Școală, începând cu cei mai vulnerabili copii și să devenim cât mai vizibili cu:

În urma schimbărilor guvernamentale din iunie 2017, încercăm contactarea miniștrilor Guvernului Tudose, fără succes. Însă, urmând declarațiile Ministrului Educației desemnat, Liviu Pop, am demarat campania La firul ierbii despre educația gratuită.

În cadrul campaniei, am invitat la dezbatere Președinția României, Ministrul Educației și Ministrul Finanțelor, alături de alți actori importanți, precum comunități locale, autorități publice locale, organizații și coaliții din educație. Scrisoarea deschisă care cheamă la dialog a atras includerea dezbaterii în calendarul de activități organizate sub egida Proiectului „România educată” – Dezbaterea Națională pentru Educație Cercetare. Dezbaterea, numită La firul ierbii despre educația gratuită  a fost organizată pe 7 august în Pietrișu, com. Găujani, jud. Giurgiu.

Ulterior, ca reacție la deciziile Ministrului Liviu Pop, am mobilizat peste 4000 de oameni să semneze petiția care cere finanțarea programului Școală după Școală de la bugetul de stat.

O altă realizare importantă a fost demararea unui nou proiect de dezvoltare comunitară, de această dată la Pietrișu, com. Găujani, jud. Giurgiu, cu titlul Creștem comunitatea de activiști.

Ca parte a proiectului, am organizat

  • o tabără de activism pentru 30 de tineri din București (din cartiere marginalizate) și din Pietrișu
  • o cercetare din ușă în ușă a nevoilor comunității din Pietrișu, în principal legate de sfera educației
  • cursuri de dezvoltare personală, coordonate de Roxana Geru și Diana Radu
  • sesiuni de dezvoltare a competențelor digitale, prin proiectele Meet and Code și eduClick
  • Am lansat pliantul Manifestul de la Pietrișu, în cadrul Târgului de inițiative cetățenești
  • Am realizat 6 ateliere despre conceperea și scrierea unui proiect și întâlniri comune cu grupurile din Pietrișu și București
  • Am facilitat donații pentru familiile nevoiașe din Pietrișu și am putut, împreună, dărui cadouri care pot schimba viața copiilor din sat, de Crăciun.

Spre finalul anului, am început demersurile pentru o nouă cercetare a datelor din educație, ca follow-up la studiul realizat la nivel național despre rezultatele și realitățile anului școlar 2015-2016.

Ne bucurăm să putem duce mai departe cele trei direcții principale ale Asociației, care contribuie la îndeplinirea misiunii de avea o societate echitabilă, în care și cei mai vulnerabili dintre noi să aibă acces la resurse și să își poată trăi viața cu demnitate, la capacitate maximă.


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.