READING

Inițiativă legislativă pentru Școală după Școală...

Inițiativă legislativă pentru Școală după Școală

COMUNICAT

Pe data de 27.09.2017 Asociația Human Catalyst (reprezentată de președinta sa, drd. Laura Greta Marin) a participat la dezbaterea cu tema “Educația, încotro?” organizată la Parlament de către Uniunea Salvați România – USR, prin doamnele deputate și senatoare Cristina IurisnitiFlorina Presadă și Silvia Dinica.

Ministerul Educației Naționale-România a fost reprezentat prin domnul prof. dr. ing. Petru Andea – Deputat, secretar de stat. Acesta și-a afirmat public în cadrul ședinței angajamentul de a sprijini inițiativa legislativă a doamnei senator Florina Presadă privind finanțarea Programului “Școală după Școală”, inițiativă legislativă la care lucrăm împreună încă de la începutul activității sale parlamentare.

Solicităm susținerea acestui proiect legislativ, din partea întregului spectru politic, susținere din partea tuturor partidelor parlamentare, în special a partidului de guvernământ, în al cărui Program de Guvernare 2017 – 2020, implementarea Programului SdS (art 58, LEN1/2011) este o prioritate strategică. În acest sens, ieri am trimis o comunicare oficială președinților tuturor partidelor din Parlamentul României, precum și domnului Prim Ministru Mihai Tudose.

Educația nu este gratuită, în educație nu există echitate! Mai mult, măsurile luate în ultimile luni de actualul ministru al educației, cresc inechitățile în sistem. Luăm doar exemplul programului “Școală după Școală” care este asigurat de la bugetul de stat de unele primării, în proporție de doar 2,7% din cazuri, restul familiilor care nu-și permit să plătească after school privat, nu pot beneficia de un Program existent în legea educației de peste 6 ani. Și nici în acest an școlar Ministerul Educației nu finanțează acest program. Subiectul manuale și auxiliare. Pe oricare an școlar, vă rog să calculați prețul total al manualelor – suportat de minister și prețul total al auxiliarelor și mijloacelor de învățământ – suportate de părinți. Veți constata o contribuție de 2, 3 ori mai mare a părintelui, comparativ cu cea a statului. La aceasta se adaugă și alte costuri cu educația: transport, pachet, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, alte contribuții care se cer pe parcursul anului pentru diverse consumabile de bază, cum ar fi hârtie igienică și săpun sau apa de băut în școli. În aceste condiții, pentru familiile cu venituri mici, este echitabilă educația? Căci gratuită nu, după cum am arătat. Prin urmare, nu este deloc surprinzătoare rata de abandon școlar și părăsire timpurie a școlii, într-o țară în care “educația gratuită conform constituției” este extrem de costisitoare și unde cel mai sărac segment de populație sunt copiii. – Laura Greta Marin, în cadrul dezbaterii din 27.07.2017.

 

Mai jos, preluarea înregistrării în direct a dezbaterii; de la minutul 47, vorbim despre (in)echitatea și (ne)gratuitatea educației – principii constituționale nerespectate și încălcate constant în ultimii 27 de ani.

Uniunea Salvați România va organiza miercuri, 27 septembrie, î…

USR lansează seria de evenimente ,,Educația, încotro?”Prima dezbatere din această serie își propune să contureze trei direcții strategice reprezentate de combaterea abandonului școlar, promovarea educației pentru sănătate în școli, dar și identificarea provocărilor învățământului privat.Mai multe amănunte: https://www.usr.ro/2017/09/25/usr-lanseaza-seria-de-evenimente-educatia-incotro/

Posted by Uniunea Salvați România – USR on 27 Septembrie 2017


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.