READING

Atelierul de citit povești și de îndreptat oameni...

Atelierul de citit povești și de îndreptat oameni

Câțiva brăduți din hârtie alcătuiesc o pădurice pe măsuța din mijlocul clasei. Sunt pomi de Crăciun, cu globuri din bobițe de hârtie creponată de felurite culori. „Trecem bobița prin lipici și o punem aici, pe brăduț”, îi îndrumă doamna educatoare Valentina Voicu pe copilașii strânși în jurul ei. Are ochi mari, părul cărunt prins într-un coc deasupra frunții late, o voce blândă, modelată parcă pentru a spune povești. Lângă tablă sunt ilustrații din povestea Fetiței cu chibrituri, în spate sunt steaguri ale României desenate de copii, copaci și zâne.

Doamna Vali e unul dintre oamenii din Valea Corbului care investește răbdare și bunătate în tentativa de a-i aduce pe oamenii de aici mai aproape de școală. Deocamdată, mulți părinți continuă să-și retragă copiii de la școală și de la grădiniță. Sunt 32 de copii înscriși în grupa ei și sunt prezenți 25-27. Trei s-au retras deja de la începutul anului. Se putea însă și mai rău.

Doamna Vali e de loc din Mioveni, dar s-a căsătorit cu cineva din zonă acum 33 de ani și a văzut cum a evoluat satul. Optimismul ei moderat vine din faptul că a văzut transformări sănătoase de-a lungul deceniilor. „Comunitatea a evoluat, să știți…” A văzut, de pildă, cum bordeiele amărâte încropite pe sub liniile de înaltă tensiune, de-a lungul șoselei, s-au transformat în case sănătoase din bolțari, unele cu etaj. Și condițiile oferite de școală s-au îmbunătățit mult: mobilierul e mult mai bun, există o centrală termică, WC-uri interioare. Arată azi ca o instituție de învățământ dintr-un sat oarecare, doar că – spre deosebire de multe alte școli – e prea mică pentru numărul mare de copii care se nasc în părțile astea. Sunt cam 200 la școală și la grădiniță. „Ne lipsește spațiul”, explică doamna Vali. Soțul ei a fost primar al comunei Călinești și își dorea ca școala din Valea Corbului să devină I-VIII, ca să nu mai fie nevoie de microbuzul școlar care să-i ducă în alte sate. Ar fi fost mai ușor pentru copii și nu s-ar mai fi cheltuit bani pentru șofer și combustibil.

Acum șapte ani, când a început ea ca educatoare, copiii veneau la grădiniță zdrențăroși, cu haine de căpătat, însă acum mulți vin cu geci și încălțări bune, unele de firmă. Lumea a făcut bani de pe urma căruțelor cu lemne scoase din pădure, alții au început să plece din străinătate. Când se întorc acasă după ce-au strâns fiare vechi prin Franța sau au împletit coronițe de pus pe uși de Crăciun prin Cehia timp de câteva luni, vin acasă încărcați cu lucruri de îmbrăcat, jucării și dulciuri.

Deschiderea asta e un pas, însă nu garantează o bunăstare pe termen lung. „Dar dacă tu astăzi muncești și consumi banii ăia, mâine nu mai știi încotro o mai iei”, explică doamna Vali. Nici cu mersul la pădure după lemne nu pare să fie la fel de ușor ca înainte, pentru că au început să se înmulțească acțiunile poliției, iar căruțele sunt confiscate cu totul. În plus, o parte dintre cei care pleacă în afară își iau uneori copiii cu ei și, dacă se duc pentru mai multă vreme, îi retrag de la școală. „Înainte nu exista lucrul acesta. Când nu plecau în străinătate, copiii erau aici, veneau. Când mai lipseau, se sesizau profesorii, mergeau acasă, luau legătura cu părinții, iar unii se mai întorceau. Dar acum îi iau. Noi le spunem care este gravitatea problemei, că elevul n-o să mai poată recupera [materia]. Poate că vine înapoi, repetă anul, dar și anul viitor o să plece la fel”, spune doamna Vali. Iar dacă elevul repetă anul de trei ori, e scos din evidența instituției.

De cealaltă parte, cei care rămân în țară și continuă să meargă la pădure obișnuiesc să-i lase de izbeliște acasă. În ecuația asta a supraviețuirii pe termen scurt și mediu, viitorul copiilor din Valea Corbului nu cântărește deocamdată suficient.

Ar fi nevoie, crede educatoarea, de mai multă implicare din partea părinților. Pentru asta nu trebuie doar să fie conștienți că e important să-și lase copiii la școală, ci și să petreacă timp cu ei acasă pentru lecții, să le arate că e important să fie atenți și să prindă cât mai multe chestii. „Să știți că unii doresc să învețe copilul. Dar, vedeți dumneavoastră, nu este de ajuns. Îl trimit la școală, dar nu știu ce face el acolo. Că face, că nu face, vine acasă. Mentalitatea lor este că la școală trebuie să învețe totul. Acasă părintele nu-l mai verifică, zice: «L-am trimis la școală!» Și pentru niciun copil nu este suficient [să facă] numai la școală.”

Aici intervine însă o altă problemă, care ține de lanțul lipsei de educație, care se întinde de la o generație la alta. Părinții nu prea pot ajuta la teme atâta vreme cât unii dintre ei citesc foarte greu sau sunt cu totul analfabeți, iar materia devine tot mai grea de la un la altul.

Ca să rupi lanțul și să rezolvi probleme de felul acesta, trebuie creată o legătură sănătoasă între părinți și instituțiile care se ocupă de copiii lor. Pentru doamna Vali, proiectul “Creștem comunitatea” al organizației Human Catalyst înseamnă în primul rând șansa de a-i cunoaște pe oamenii din Valea Corbului și de a lucra cu împreună cu ei. „Căutăm împreună soluții ca să depășim toate obstacolele acestea. Ținem legătura cu părinții, le spunem de toate problemele pe care trebuie să le rezolvăm”, spune educatoarea. Grupul de inițiativă, din care fac parte părinți, învățători, foști elevi care au mers mai departe la liceu, se întâlnește periodic pentru a vedea ce se poate concret în Valea Corbului.

„Avem satisfacția că îndreptăm unele lucruri, problemele pe care copiii le întâmpină la școală. Am completat niște fișe cu ce mai avem noi de făcut pe viitor ca să combatem indisciplina și să îmbunătățim frecvența la clasă. Avem satisfacția că facem ceva pentru ei și ne implicăm.”

Ea se ocupă, împreună cu o doamnă învățătoare, de atelierul de quilling și de cel de citit povești. „Am vrut să le trezim dorința de a citi. Dacă citesc la atelier, ajung să îndrăgească cartea”. Iar toate poveștile din lume par a fi fost scrise pentru a fi spuse de doamna Vali într-o sală de clasă din Valea Corbului.


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.