READING

Situația nu este deloc roz! Dimensiunea abandonulu...

Situația nu este deloc roz! Dimensiunea abandonului școlar

România 2016. Aproape 400.000 de elevi din învățământul primar și gimnazial învață în școli defavorizate, cu risc ridicat de abandon. Din aproximativ 5000 de școli din țară cu învățământ primar și gimnazial, primele 414 din listă sunt încadrate în clasa 1 de risc socio-educațional, adică au cel mai înalt grad de risc pe o scară de la 1 la 5. Pe lângă aceștia, mai sunt și copiii din creșe, grădinițe, licee sau școli postliceale. Situația nu este deloc roz!

Cere și tu Guvernului Românei finanțarea Programului Școală după Școală de la bugetul de stat, începând cu cei mai vulnerabili dintre copii.

1. Până pe 1 iunie te invităm să-i scrii Ministrului Educației pentru finanțarea programului la adresa cabinet@edu.gov.ro (ne poți include în conversație la Cc: office@humancatalyst.ro), pentru că #SituațiaNUesteDelocRoz și, fără măsurile potrivite, riscul de abandon școlar și de excluzine socială crește cu fiecare zi.
Poți folosi modelul nostru:

Stimate Domnule Ministru Pavel Năstase,
Programul Școală după Școală (SdS) este destinat tuturor copiilor, iar legea prevede explicit că în cazul școlilor cu elevi din grupurile dezavantajate statul poate finanța programul de la bugetul de stat. Până în prezent, tocmai cei care au cea mai mare nevoie de sprijin suplimentar nu au acces la Program: copii și tineri din familii cu statut socio-economic scăzut. Soluția este alocarea de resurse de la bugetul de stat, destinate implementarii la nivel național a Programului SdS, cu prioritizarea anuală a unităților școlare beneficiare, în funcție de gradul de risc al elevilor din școală.
Solicităm respectarea angajamentelor asumate de Parlament și Guvernul României în urmă cu 6 ani – art. 58 (4) al Legii Educației Naționale și OMECTS nr. 5349/ 07.09.2011 – prin bugetarea Programului SdS, astfel încât să fie accesibil celor aproape 400.000 de elevi defavorizați, în situație actuală de risc educațional și implicit, excluziune socială pe termen mediu și lung.
Vă solicităm să deblocați procedurile instituționale iar programul Scoala dupa Scoala sa fie finanțat de la bugetul de stat!

2. Noi pregătim un performance/ flash mob (la care poți participa și tu) joi 1 iunie în Parcul Izvor de la ora 12.00, în care să facem auzite vocile copiilor care, într-o zi liberă, vor la școală!
Te așteptăm în parc cu informații, povești și posibilitatea să ceri și tu Guvernului să respecte legea.

Evenimentul de Facebook Situația nu este deloc roz! poate fi accesat aici: https://goo.gl/mbcvxs

Foto: George Popescu

 

 

 


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.