Raport Activitate 2017

Human_Catalyst_Educatie

Anul 2017 a fost un an în care am continuat campania pentru finanțarea programului  „Școală după școală” de la bugetul de stat. De 1 Iunie, cu ocazia zilei copilului am organizat un performance în fața Palatului Parlamentului, împreună cu elevii și studenții voluntari ai asociației, pentru a cere guvernanților să finanțeze programul „Școală după școală”. Pe lângă aceste acțiuni, am lansat campania „Situația nu e deloc roz”  prin care dorim să arătăm discrepanțele dintre mediul urban și mediul rural în materie de educație.  Acestea sunt două inițiative  cheie pentru noi, prin care vrem să creștem interesul asupra necesității unui sistem educațioanl echitabil și incluziv, care să determine scăderea abandonului școlar și a diferențelor sistemice din  învățământ.

 

Unul dintre cele mai dragi capitole ale anului 2017 a fost continuarea proiectului „Creștem comunitatea de tineri activiști” în Pietrișu (Giurgiu) și București. Scopul acestui proiect este încurajarea tinerilor să se implice activ în comunitatea din care fac parte și astfel să realizeze importanța civismului. După tabăra de activism de la Pietrișu, am mai avut întâlniri în care ne-am concentrat pe munca în echipă, creșterea încrederii în sine a tinerilor voluntari, cunoaștere și diversificarea competențelor lor.

Fiindcă ne dăm seama că tehnologia este din ce în ce mai importantă în ceea ce privește educația, cu ajutorul prietenilor de la VR Voyagers am organizat o zi de VR (virtual reality) la școala Găujani, din Giurgiu și am primit o mică bursă de participare în „Meet and Code Week” unde tinerii voluntari au introdus 30 de elevi din satul Pietrișu și cartierul Ferentari în noțiuni de coding și alte taine ale IT.

Mai jos sunt prezentate câteva date care vorbesc de la sine și care ne ghidează zilnic munca:

 • peste 25.000 de copii abandonează școala anual, principala cauză e sărăcia
 • 1 din 2 copii din mediul rural trăiește în sărăcie; în oraș 17% dintre copii sunt afectați de sărăcie
 • 74% dintre copiii sărăci trăiesc la țară
 • 40% dintre copiii din mediul rural muncesc zilnic cel puțin două ore în gospodărie
 • 81,1% din serviciile de tip „Școală după Școală” sunt contra cost
 • 42% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeți funcționali 
 • peste 85.000 de copii din România au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate
 • ponderea copiilor aflați în risc de sărăcie sau excluziune socială este 51% în România, comparativ cu țări precum Bulgaria, Ugaria, Grecia, Spania și Letonia unde procentul este în jur de 35%
 • în anul 2016 au fost 1000 de școli în care niciun absolvent de clasa a 8-a nu a reușit să obțină nota cinci la Evaluarea Națională  (date prelucrate de noi din baza de date SIIIR)

 

Mai multe clipuri pot fi vizionate aici.

Pe lângă asta, am creat o petiție semnată de 4000 de cetățeni prin care ceream următoarele:

 • demisia lui Liviu Pop din cauza afirmațiilor false și a deciziilor sale, luate fără nici o consultare cu principalii actori din educație: părinți, profesori, elevi, societatea civilă
 • cheltuirea cu bună credință a banilor publici (din bugetul Ministerului Educației) după consultarea principalelor părți interesate
 • o consultare publică reală și autentică privind rectificarea bugetului Ministerul Educației;
 • prioritizarea nevoilor sistemului educațional și alocarea bugetului Ministerului în funcție de prioritățile identificate printr-o consultare publică autentică 
 • finanțarea programului de „Școală după școală”.

 
Raportul complet poate fi consultat  mai jos, iar cel din 2016 poate fi găsit aici:

Îți mulțumim pentru că ne ajuți să luptăm pentru o educație mai bună!

Pentru mai multe informații referitoare la activitatea noastră sau pentru o discuție despre cum ne poți sprijini, scrie-ne un mesaj la office@humancatalyst.ro sau pe pagina noastră de Facebook.

Dacă dorești să faci o donație în lei, iată informațiile de care ai nevoie:

ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI JUSTIȚIE SOCIALĂ HUMAN CATALYST, CUI 33656932, IBAN  RO86CECEB00130RON3865301deschis la CEC Bank.

De asemenea, poți redirecționa 20% din impozitul pe profit (pentru persoană juridică) sau 2% din impozitul pe venit (pentru persoană fizică – formularul online poate fi completat aici) pentru unul dintre proiectele noastre. Contactează-ne și îți putem oferi mai multe informații.


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.